PGP voor militaire zaken, nee?

Wordt het eens geen tijd dat ons centrum voor cybersecurity overheidsdiensten zoals het Belgisch leger oplegt om steeds a.d.h.v. met bv. PGP (minimaal) getekende (en hopelijk ook geëncrypteerde) E-mails te communiceren? Ja ja. We kunnen ze zelfs encrypteren. Hightech at Belgium. Stel je dat maar eens voor. Waanzin!

Stel je voor. Men zou zowel de E-mail (de content, het bericht zelf) kunnen verifiëren, als de afzender als dat men tijdens de transit én opslag van het bericht de inhoud zou kunnen encrypteren. Bij een eventueel “onafhankelijk” onderzoek zouden we (wiskundige) garanties hebben dat één en ander nu exact is zoals hoe het toen verstuurd werd.

Allemaal zaken die erg handig zouden geweest zijn in de saga over de E-mails over of onze F-16 vliegtuigen langer kunnen vliegen of niet.

Bij de ICT diensten van de oppositiepartijen zou men dan een opleiding van een halfuurtje kunnen krijgen over hoe ze met PGP in de hand één en ander cryptografisch kunnen verifiëren.

ps. Ik weet ook wel dat, in het wereldje waar het over gaat, nu net het feit dat bepaalde zaken achteraf niet meer te achterhalen zijn als waardevolle feature gezien wordt.

Wij hebben in Leuven de beste cryptografen van de wereld zitten. Maar ons Belgisch leger kan dit niet implementeren voor hun E-mails?