EU coördinatie bij verspreiden patiënten

COVID-19 spreidt zich uit over de EU-zone met per land telkens een paar dagen of weken verschil in aantal gevallen en stijging in de piek.

We zouden er dus goed aan doen om patiënten te verspreiden over verschillende landen.

Bij zo’n regeling kunnen ook landen die nu een overschot aan bedden hebben voordeel doen. Want wanneer de piek bij hen is, zal elders de piek net beginnen afvlakken.

4 thoughts on “EU coördinatie bij verspreiden patiënten”

 1. Of medisch personeel dat gaat zien zitten is wel een andere vraag…
  Zeker als je dan leest dat ze helemaal niets doen in NL bvb om het proberen af te vlakken (zag net zondag met Lubach waarin niemand daar ook maar 1,5 meter afstand probeert te houden en nog gewoon in rijen staat te drummen op marktjes of in de supermarkt…)

  1. Nja, ik vind dat dat niet echt klopt. Ik werk momenteel in Eindhoven en Nederlanders daar houden wel degelijk afstand in bv. de supermarkten en zeker op het werk.

   Natuurlijk is Eindhoven een al ietsje verstandigere bevolking. Dat loopt daar vol techneuten en ingenieurs die voor bedrijven als ASML werken. Dus de meest erg domme mensen wonen er nu niet echt.

   Ook bij ons op het werk staat men met open mond en ogen te kijken naar hoe sommige mensen inderdaad nog massaal samenhokken op bv. de stranden.

   Verder als je de link in mijn blog-item gebruikt merk je dat er wel een beetje meer maar niet erg veel meer gevallen in Nederland zijn. Nederland is natuurlijk ook dichter bevolkt. Er is in Nederland geen Wallonië zeg maar. Het is allemaal zo dichtbevolkt als in Vlaanderen. De cijfers komen dan ook overeen met Vlaanderen.

   En wat betreft wat Rutten gezegd heeft, dat is ook vooral toch verkeerd geïnterpreteerd. Hij heeft helemaal niet gezegd “doe maar wat je wil”. Hij heeft enkel de realiteit dat, ja, inderdaad, er groepsimmuniteit zal komen. En dat het tot dan geen leuke toestand zal zijn. Dat is niet hetzelfde als zeggen: lieve Nederlanders, trekt uw plan. Dat is niet op die manier gezegd geweest.

   Wat wel een probleem is in Nederland is dat er minder intensive care bedden zijn dan in bv. België. En ook dat minder van hun intensive care bedden voorzien zijn van de nodige apparatuur.

 2. mja en wat dan te denken dat Duitsland, Polen enz die beschermingsmiddelen bestemd voor oa Italië en zelfs ons land vastgehouden hebben… ook andere landen dichter bij Italië konden hulp bieden dan wij, maar wie biedt er nu hulp aan Italië? Rusland, Cuba en China… waarbij die Russen zelfs nog een heel eindje moeten rond vliegen om Europees luchtruim te ontwijken omdat het luchtruim gesloten is door landen waar ze rechtstreeks moeten overvliegen… Europa staat niet voor solidariteit blijkbaar… :/

  1. Duitsland gaat enkele Italiaanse patiënten opnemen. Snelle Google-search daarover: https://www.rte.ie/news/coronavirus/2020/0324/1124972-german-state-to-take-in-italian-coronavirus-patients/

   Dat China en Rusland Europese landen willen helpen vind ik alleen maar goed. Hoe ze met hun vliegtuigen tot hier geraken is volgens mij meer een luchtvaart-issue dan wat anders.

   Samenwerken werkt beter dan elkaar tegenwerken. Ook in de EU en ook in een tijdsgewricht waar de dwaze anti-EU mensen denken van niet. Het wordt trouwens stilaan tijd dat de ergste anti-EU mensen eens gaan beginnen zwijgen. Want veel goeds hebben we van al dat populisme nog niet gezien. Eerder vooral veel catastrofale gevolgen. Zoals Brexits en enorme economische en geostrategische gevolgen allerhande.

Comments are closed.