De budgetaire crisis

Dit kan helemaal niet in België want het vereist een serieus niet populistisch debat tussen alle politieke partijen (waarbij ze hun rekenmachine en logisch redeneren meenemen én er op toezien dat het budget écht in balans blijft). Dat bestaat al decennia niet meer op het Federaal niveau. Dus ja.

Maar een manier om het budgetair probleem van het land op te lossen zou kunnen door meer te belasten op consumptie door het BTW tarief van 21% naar bv. 25% of 30% te verhogen, (veel) minder te belasten op inkomen en tot slot meer producten en diensten op 6% en 12% te zetten.

M.a.w. alle noodzakelijke uitgaven zoals electriciteit, Internet, (gas) verwarming, water, brood, en zo verder op 6%. Een (veel) grotere mand van (bv. gezonde) voedingsmiddelen, woning (en kosten zoals bv. verbouwingen) op 12%.

Maar voor alle luxeconsumptie 25% of 30% of eventueel zelfs 40%.

Daaraan gekoppeld een stevige verlaging van de personenbelasting.

Gevolg meer BTW-inkomsten uit consumptie. Betere concurrentiepositie t.o.v. onze buurlanden doordat de salarissen niet hoeven te stijgen (door de verlaging van de personenbelasting). Koopkracht wordt daardoor versterkt en die versterking wordt aangevuld doordat er een grotere mand voor 6% en 12% BTW tarieven is.

M.a.w. enkel wordt luxeconsumptie (veel) meer belast. Noodzakelijke consumptie gaat naar 6% of 12% (of men behoudt hiervoor de 21%).

Grootste nadeel is dat onze boekhouders meer werk hebben. Maar ik denk wel dat ze dat zo erg niet zullen vinden (ze factureren hun extra uren trouwens aan het luxeconsumptie BTW tarief).

Voorbeeld voordeel is dat je consumptie beter kan sturen. Wil je dat wij Belgen meer electrische wagens kopen? Maak zo’n wagen 6% BTW en een wagen met een dieselverbrandingsmotor 40% BTW. Wil je dat jongeren gezondere voeding eten? Coca Cola 40% BTW en fruitsap 6% BTW.

Uiteraard moet je ook besparen en een serieuze efficiëntieoefening doen.

2 thoughts on “De budgetaire crisis”

 1. De luxetax van 33%, die hadden we al eens in de jaren 80 toch?

  Electriciteit, Internet, gas, water zou ik nationaliseren als dienst van de overheid ipv concurrentie met ondoorzichtige tarieven.

  Fruitsap als gezonde voeding? Kijk eens op de samenstelling, veel fruitsap is van Coca Cola en heeft meer suiker dan Cola zelf.

  Better bonnekes uitdelen waar je enkel vers en onverpakte fruit en groenten mee kan kopen. Zowel in supermarkt als bij de bioboer. Enkel als het ‘gratis’ is, gaan mensen meer gezond eten. Simpel advies is trouwens om niks te eten waar men reklame voor voert.

  Misschien een serieuze belasting op vastgoed, vanaf de derde woning bijvoorbeeld. Idem voor grond, een soort vermogensbelasting dus. Helaas zitten de parlementen vol met vermogenden, gaat er dus nooit van komen, nergens.

  1. Ikzelf ben eigenlijk nooit voorstander van vermogensbelastingen omdat dat een belasting is op iets dat al eens belast werd. Je verandert m.a.w. de spelregels (toen dat vermogen verworven werd, werd het volgens de toen geldende regels belast. En nu zoveel jaar later ga je een nieuwe belasting daarop verzinnen? Dan verander je dus de spelregels en dat klopt gewoon niet).

   Als je dan toch grote vermogens wil belasten, verhoog dan de erfrechten. Dan verander je de spelregels voor de kinderen. Die moeten zelf maar hun groot vermogen verwerven.

   Ik zou bepaalde zaken zoals electriciteit, Internet, gas, water ook gerust willen genationaliseerd zien. Maar enkele bemerkingen: dat gaat de EU niet willen (dat we de privatisering daarvan ongedaan maken) en twee: als we zie hoe Groen heeft omgesprongen met (het beleid rond) onze kerncentrales dan weet ik niet of ik ooit zulke politici aan het stuur wil om die dingen te beheren.

   De jaren 80 is België ook uit een economische crisis moeten kruipen. Dat is toen gelukt. Dus als er toen een 30% BTW tarief daarvoor nodig was, dan wil dat misschien zeggen dat het idee om luxetax terug te introduceren niet zo slecht is?

   Voor mij is dit het idee: de rijken willen luxe en gaan een verhoging van de BTW op hun geconsumeerde luxe niet heel erg vinden. Belast je hun vermogen, dan verhuizen ze dat vermogen naar een ander land. Die zijn immers nogal mobiel daarmee. De middenklasse wil meer overhouden van hun loon en zelf beslissen wat ze met hun zuur verdiende centen doen (op reis gaan, etc). De lagere inkomens wil dat hun levensnoodzakelijke consumptie niet nodeloos belast wordt (dat de eindprijs ervoor overeenstemt met hun koopkracht).

   Daar komt mijn voorstel vandaan: belast (m.b.v. de BTW) maximaal de luxe die de rijke en de middenklasse wil consumeren. Belast minimaal de levensnoodzakelijke zaken (of zelfs helemaal niet). Verlaag maximaal de persoonsbelasting zodat iedereen meer van zijn brutosalaris over houdt. Zo kan iedereen meer (omdat ze meer over houden omdat de personenbelasting laag is) zelf kiezen hoeveel ze aan luxe (en dus hoge BTW tarieven) en hoeveel ze aan levensnoodzakelijke zaken (met lagere BTW tarieven) willen uitgeven

   Voor de rest wil heel het land dat ‘het ander landsdeel ervoor moet opdraaien’, ‘niet wij’. Maarja. Dat spelletje proberen we nu al zo lang als ik leef te spelen. Het werkt duidelijk niet.

   ps. Comments heb ik terug even closed gezet want vanmorgen zat de spambox weer vol doordat ik het had laten open staan. Mailtje als je toch hierop nog wil reageren Paul. Dan voeg ik de reactie wel toe.

Comments are closed.