De budgetaire crisis

Dit kan helemaal niet in België want het vereist een serieus niet populistisch debat tussen alle politieke partijen (waarbij ze hun rekenmachine en logisch redeneren meenemen én er op toezien dat het budget écht in balans blijft). Dat bestaat al decennia niet meer op het Federaal niveau. Dus ja.

Maar een manier om het budgetair probleem van het land op te lossen zou kunnen door meer te belasten op consumptie door het BTW tarief van 21% naar bv. 25% of 30% te verhogen, (veel) minder te belasten op inkomen en tot slot meer producten en diensten op 6% en 12% te zetten.

M.a.w. alle noodzakelijke uitgaven zoals electriciteit, Internet, (gas) verwarming, water, brood, en zo verder op 6%. Een (veel) grotere mand van (bv. gezonde) voedingsmiddelen, woning (en kosten zoals bv. verbouwingen) op 12%.

Maar voor alle luxeconsumptie 25% of 30% of eventueel zelfs 40%.

Daaraan gekoppeld een stevige verlaging van de personenbelasting.

Gevolg meer BTW-inkomsten uit consumptie. Betere concurrentiepositie t.o.v. onze buurlanden doordat de salarissen niet hoeven te stijgen (door de verlaging van de personenbelasting). Koopkracht wordt daardoor versterkt en die versterking wordt aangevuld doordat er een grotere mand voor 6% en 12% BTW tarieven is.

M.a.w. enkel wordt luxeconsumptie (veel) meer belast. Noodzakelijke consumptie gaat naar 6% of 12% (of men behoudt hiervoor de 21%).

Grootste nadeel is dat onze boekhouders meer werk hebben. Maar ik denk wel dat ze dat zo erg niet zullen vinden (ze factureren hun extra uren trouwens aan het luxeconsumptie BTW tarief).

Voorbeeld voordeel is dat je consumptie beter kan sturen. Wil je dat wij Belgen meer electrische wagens kopen? Maak zo’n wagen 6% BTW en een wagen met een dieselverbrandingsmotor 40% BTW. Wil je dat jongeren gezondere voeding eten? Coca Cola 40% BTW en fruitsap 6% BTW.

Uiteraard moet je ook besparen en een serieuze efficiëntieoefening doen.