Krasjes uit brilglazen

De buren weten het waarschijnlijk al, maar ik was pas bezig met mijn auto mat zwart te spuiten. Daarbij hoort clearcoat of blanke lak en het opschuren en polieren er van. Het is mat zwart geworden ook omdat die blanke lak (clearcoat) met spuitbusjes me net iets te moeilijk was om echt goed te krijgen. Ik zou daar m.a.w. eerst een verfspuitpistool voor moeten hebben.

Met die nieuw opgedane handigheid en de schuurmaterialen in de hand, dacht ik: hmm. Ik heb hier nog een oude bril met krassen op liggen …

Dus ik probeerde de kras(sen) eruit te halen met het schuurpapier dat ik voor de wagen had gekocht. Eerst droog P600 voor de kras zelf. Waarna de bril er totaal onbruikbaar uitziet, natuurlijk. Daarna het P600 geschuurde gedeelde met nat P1000 en dan dat met nat P3000. En dan het hele brilglas nat met zo’n P5000 van M3. En dan met polish waarmee je normaal je auto dus poliert.

En jawel hoor. De kras is eruit en het glas is helder genoeg opdat mijn ogen het niet merken. Perfect is het niet, want er is lokaal wat vervorming (zoals te verwachten). Maar de oude bril is ‘bruikbaar’. Hoewel de vraag is of die vervorming al niet even erg is als de kras was.

ps. Probeer dit enkel met een oude bril. Het glas zal nadien een beetje vervormen en je moet best wel ver gaan met je brilglas te schuren. Als je in paniek stopt met het fijner opschuren met steeds fijner schuurpapier dan is je brilglas nadien onbruikbaar volledig kapot. Het wordt eerst véél slechter (ondoorzichtbaar dof) om daarna na het polieren terug goed te worden. Net zoals bij je auto dus.

ps. Als het een echte kras is, dan gaan de online trukjes zoals tandpasta dus echt wel niet werken. Het principe is: of je schuurt de kras weg (waardoor er vervorming zal zijn) en dan schuur je met steeds fijner schuurmiddelen tot het geheel terug glanst. Of je vult de kras op met iets (wat ik denk dat de tandpasta truk doet).