Vanzelfsprekende geostrategie

De tachtigduizend soldaten die momenteel door Oekraïne op Bakhmut ingezet worden zijn een boodschap aan Rusland alvorens China haar poging tot vredesonderhandelingen inzet.

Omgekeerd is Avdiivka Rusland’s zet om duidelijk te maken aan Oekraïne dat Rusland dit zal innemen moesten zulke onderhandelingen falen.

Met andere woorden, de standpunten zijn uitgezet. En Rusland zal Avdiivka innemen terwijl Ukraïne Bakhmut zal proberen terug te nemen.

Een spa bad warm houden met zonnepanelen

Het uitgangspunt is het volgende:

  • Een SPA bad dat je ~ 40 °C warm wil houden met een electrische pomp die het water opwarmt. Een SPA bad is niet heel duur.
  • Zonnepanelen die (veel) meer dan voldoende energie leveren voor je huishouden. Dit is duur, maar je hebt dit voor ook andere reden.
  • Een thuisbatterij. Dit is duur, maar je hebt dit voor ook andere reden.
  • Véél isolatie voor je bad (gelukkig niet duur)
  • Teruggeven aan het net brengt maar weinig op en je kan niet terugdraaien met een oude meter (je hebt dus al zo’n digitale meter)
    • Dus we kunnen de energie maar beter zelf gebruiken

Allereerst moet je je SPA bad zoveel mogelijk isoleren. Kies ook een SPA bad met donkere kleuren. Zodat wanneer de zon schijnt, zoveel mogelijk warmte opgenomen wordt.

De bodem moet geïsoleerd zijn door bv. puzzelmatten onder je bad te leggen en eventueel ook andere isolatiematerialen. Het dun laagje isolatiemateriaal dat bij de goedkope SPA badjes zit is niet genoeg.

Je hebt bv. isolatiematten die onder parketvloeren gebruikt worden. Je kan niet teveel isoleren. Meer is altijd beter. De matten zullen het bad ook een zachtere bodem geven. Zonder de matten zal je zo’n 10% verliezen aan het opwarmen van de grond.

Je wil zeker ook een energiebesparende cover voor je SPA bad. Zonder die cover zal je zo’n 30% verliezen aan het opwarmen van de lucht. Zet je je bad binnen, dan heb je meteen een stevige electrische verwarming voor die kamer.

Het initieel vullen van je bad doe je best met warm water uit de kraan. Tenzij je dat water toch electrisch opwarmt natuurlijk. Dan maakt het weinig uit of je de pomp van het bad het laat doen of niet. 

Anders is de totale energie die daarvoor nodig is vrijwel niet of nooit haalbaar met de gehele dagopbrengst van je zonnepanelen. Denk eraan dat het water opwarmen een constant vermogen van 2 a 3 kW vraagt en dat je op die manier ongeveer één graad opwarmt per uur wanneer het bad vol is.

Dus een 8tal uren zon op je zonnepanelen warmt je bad ongeveer 8 °C op, misschien 10 °C. Misschien een beetje meer wanneer alles heel erg goed geïsoleerd is of wanneer je bad binnen staat? M.a.w. heb je dan meerdere dagen nodig of zal je s’nachts moeten doorverwarmen en zal je thuisbatterij niet opgeladen zijn. Dus koop je dan electriciteit van het net. Dat willen we niet.

De startup kostprijs is dus een volledig bad met warm water. Dat is niet weinig, dus je wil dat vermijden. Daarom ook moet je je filters goed proper houden (minimaal iedere drie dagen). Je gebruikt ook best chloortabletten en zorg ervoor dat de pH op 7,6 blijft. Je wil niet in vuil water zitten, toch?

De bedoeling is dat je het bad als een batterij bekijkt. Fysica vertelt ons dat het opgewarmde water ook net zo traag afkoelt als dat het opwarmt. Water houdt warmte goed vast. Daarom dus dat we zoveel aandacht schenken aan het isoleren van het bad. Zo wordt het een batterij.

Je wil waarschijnlijk rond 9 a 10 uur s’avonds je bad in. Tegen dan moet het dus 40 °C zijn. Het is een SPA. Dat moet goed warm zijn he.

Je wil het bad niet helemaal terug naar de omgevingstemperatuur laten vallen (tenzij het zomer en 40 °C is, maar dan wil je waarschijnlijk net kouder water). Dus heb je s’nachts je thuisbatterij nodig. Je houdt het bad na je gebruik s’avonds op ongeveer 35 °C. Door de isolatie zal je bad nu van ongeveer 40 °C terugvallen naar 35 °C rond 6 uur s’morgens. Dit hangt natuurlijk ook van de omgevingstemperatuur s’nachts af. Zonder isolatie is dat al rond 2 a 3 uur s’nachts en zal je thuisbatterij volledig opgebruikt worden.

Rond 9 uur s’morgens heb je (soms) terug zon. Dus kan je je zonnepanelen gebruiken om die 5 °C terug te winnen. Je wil ook wat van je thuisbatterij weer kunnen opladen zodat die thuisbatterij je SPA bad op temperatuur houdt gedurende de volgende nacht en s’avonds wanneer je er gebruik van wil maken.

Zonder thuisbatterij is het volgens mij niet mogelijk een SPA bad warm te houden zonder electriciteit van het net aan te kopen.

M.a.w. Gebruik best je wasmachine en droogkast wanneer het regent en de dag ervoor je thuisbatterij volgeladen werd en je in de regen toch geen gebruik van je bad wil maken.

ps. Witte wolken wil zeggen beetje energieopbrengst (nipt genoeg zelfs, hier in maart zo’n 1,5 kW). Donkere wolken is niks. Zonnig is uiteraard veel energieopbrengst (hier in maart soms 4 kW – 6 kW en meer).

ps. Een electrische wagen opladen en zo’n SPA bad warm houden beiden met zonnepanelen? Ik denk dat je dat kan vergeten. Tenzij je een heel groot dak hebt plus nog voetbalveld vol panelen en een thuisbatterij die meer dan een dure luxewagen kost.

Bankencrisis? Nee hoor

De oplossing voor Silicon Valley Bank is dat de FED eenvoudigweg die bank failliet laat gaan. Maar dat het alles van die bank één op één overneemt. Bij om het even wat: Decreet? Sure. Wet? Nog beter. Politiek akkoord? Ook goed. Het leger die de zaak overneemt met het geweer tegen de slaap? Desnoods wel ja.

Daarna verkoopt ze die papieren aan wie er interesse in heeft, of niet. Want de FED kan alles ook gewoon houden zoals het is. Zonder zich ook maar iets van de markt aan te trekken. Die markt denkt te vaak dat ze er echt toe doet. Ze doet dat niet zo veel. Veel minder dan ze zelf denkt.

Wat wel moet gebeuren, is dat Silicon Valley Bank failliet gaat. Dat al haar aandeelhouders alles kwijt zijn.

Dat reset de zaak. Dat is goed.

Strategische blunders

Ik denk nu niet dat het er toe doet dat ik het zeg of niet.

Maar het strategische belang is Avdiivka en niet Bakhmut.

Rusland neemt Bakhmut nog niet in voor een drietal Sun Tzu redenen:

  • Het houdt Oekraïne bezig met het sturen van reservetroepen en andere middelen die het daarom niet elders kan inzetten
  • Het houdt onze Westerse media als konijnen op een lichtdoos gefocust op dat wat er vooral niet toe doet
  • Het maakt het voor het Russische commando mogelijk om Wagner leeg te laten bloeden. Dat is nodig omdat Prigozjin bezig is met zijn reputatie.

Het boek Sun Tzu legt dit thans helder uit: What the ancients called a clever fighter is one who not only wins, but excels in winning with ease. Hence his victories bring him neither reputation for wisdom nor credit for courage.

Wat er strategisch wel toe doet is Avdiivka:

  • Het ligt vlak bij een grote hoofdstad van de Donbas, Donetsk
  • Meer in het Zuiden, waar duidelijk alle belangen en focus van Rusland liggen in dit conflict
  • Het is de start van de Noordflank voor dat Zuiden (want zulke flanken hoeven niet enkel West en Oost gemaakt te worden)

Maar wij Westerlingen zuigen onszelf leeg met onze eigen nonsense propaganda en beterweterigheid. Laten we nog wat naar Ursla haar rethoriek luisteren. Zij zal vast wel wat militaire inzichten hebben. Toch?

We zouden beter wat Sun Tzu lezen en begrijpen. Rusland kijkt meer en meer naar China, toch? Ik denk dat hun militair commando ook de Chinese oorlogsliteratuur goed gelezen heeft.

Ik denk dat ons Westers militair commando dat te weinig gelezen heeft. Of dat het vooral bezig is met zichzelf te verrijken door voor de oorlogindustrie opdrachten te verzilveren. Wat nu trouwens reeds nodig is. Uiteraard. Massaal zelfs.

Gecancelled

Bon, ik kan dus nu gecancelled worden omdat ik iets heb geschreven dat onze eigen strategie in vraag stelt en niet volledig alles wat Rusland doet probeert af te breken. Want dit moet tegenwoordig he. Introspectie gaat er volledig uit. Wij zijn heilig en goed. In alles wat we doen. Ook wanneer dat totale blunders zijn. Want de vijand is slecht. En zo. Want. Ja ja.

Die hele cancel-culture daarrond is trouwens ook een gigantisch strategische blunder van onszelf.

Meer haar op onze EU tanden

Op dit moment pleit ik er voor dat de EU lidstaten militariseren in gedachtegoed: dat we niet meer streven naar Europese vrede maar wel naar een positie waar we actief bereid zijn voor het fysiek uitvechten van een eventueel conflict. Met de daarbij horende militaire uitgaven en ontwikkelingen.

Bijvoorbeeld in Kosovo moeten we Servië duidelijk te maken dat we bereid zijn om ernstig in te grijpen, tot over de grens in hun land, en desnoods ook Belgrado zullen innemen.

Het is waarschijnlijk dat het Rusland’s strategie is om de VS haar militaire capaciteit uit te dunnen door dat conflict op de spits te drijven. Daarom moeten we als EU lidstaten Servië duidelijk maken dat wij dat zullen doen. Niet de VS. Daarom moeten wij daar onze EU soldaten stationeren. Zodat Servië klaar en duidelijk weet dat het tegen de rest van heel de Europese Unie zal vechten en dat dit tot en met de inname van hun hoofdstad zal zijn.

Uiteraard moeten we ook opnieuw al hun leiders die om het even welke oorlogsmisdaad plegen veroordelen in onze rechtbanken. Zonder meer maar ook vooral hun eerste minister en militaire leidinggevenden.

Ik zou het liever anders zien, maar het conflict in Oekraïne dwingt de EU lidstaten er toe om meer haar op hun tanden te hebben en dat haar nu ook echt te gebruiken.