In Varietate Concordia

Al vraag ik me af waar de permanente Vlaamse vertegenwoordiging voor de Europese Commissie en Unie zich mee bezig houdt en waarom ze zo weinig van zich laten horen? Dat lijstje prioritaire dossiers is namelijk maar erg mager. Er waren bv. toch handelsovereenkomsten in 2019? Is onze permanente vertegenwoordiging daar dan niet mee bezig geweest? Ik vind er weinig over terug.

Zijn er voor 2020 dan geen handelsovereenkomsten in de maak? Ik dacht het wel. Daar is Vlaanderen niet mee bezig? Dat vindt onze permanente vertegenwoordiging het niet waard om te vermelden op hun website? En zo ja, waar dan?

Zoals ik het begrepen heb spreken al onze diplomaten in Brussel Frans en, veel belangrijker dan dat (want mij part spreken ze het Afrikaans), vertolken ze het Belgische (en eigenlijk ook het Franse) standpunt. Zelden dat van Vlaanderen en nog minder krijgt dit de nodige politieke -en media aandacht.

De NV-A wil vaak doen alsof ze het niveau van de Europese Unie belangrijk vinden. Maar eigenlijk bieden ze maar weinig aan, doen ze er maar weinig mee. En daardoor zijn we als Vlaanderen helemaal niet of maar mager vertegenwoordigd.

Ik had graag in Bart De Wever’s nota¬†wat meer duidelijk gehad in plaats van enkel een Latijnse spreuk. Spreuken en getwitter is geen beleid voeren, Bart. Het wordt tijd dat uw partij i.p.v. enkel grote uitspraken uit te kramen en het populisme aan te wakkeren ook eens toont dat het kan besturen.

Ja ja. We gaan onafhankelijk worden in Europa en de Europese Unie. Dat is duidelijk. Maar hoe gaat de NV-A onze permanente vertegenwoordiging van Vlaanderen voor de EU dan versterken?

Een onafhankelijk Vlaanderen moet niet verwachten dat Belgische diplomaten Vlaamse kastanjes uit het vuur gaan halen.

Wees concreet.