Versionering van je product, dit opbergen in een versie controle systeem

Het komt uiteraard van één of ander forum. Maar ik wilde dit dus toch eventjes vereeuwigen in één van mijn fameuze ontzettend belangrijke blog posts. Zodat de ganse wereld het voor goed zou kunnen naslagen.

Het is ook belangrijk voor stel dat je me onder contract neemt. Zo weet je te minste wat deze zagevent continu in je organisatie zal zeggen tegen iedereen als advies hierover.

Dat doe ik dan vooral omdat ik best wel wat ervaring heb in wat niet werkt (dat vooral) en ook in wat wel werkt. Het is me opgevallen dat er erg veel geprobeerd wordt met alles waar ik ervaring in heb en waarvan ik weet dat het niet werkt.

Maarja. Iedere project manager wil bewijzen dat hij of zij dat kan bestieren dat wat bewezen is niet te werken. Op zichzelf is dat prima. Dan factureer ik als freelancer gewoon meer en langer geld uit zijn project-budget. Maar niettemin zal ik dus altijd het volgende adviseren:

Ze zouden misschien beter semver.org hanteren voor hun versie nummers. Dat maakt het voor andere techneuten eenvoudiger om te volgen:

0.0.z wil zeggen dat het eigenlijk nog niet gereleased is, maar nog volledig in ontwikkeling ligt. Die z ophogingen zijn incrementele stappen voor de ontwikkelaars zelf.

0.y.z wil net hetzelfde zeggen. Maar de ontwikkelaars zijn begonnen met het beoefenen van versionering. Je zou ook kunnen zeggen dat iedere y ophoging betekent dat er een test is gebeurd.

1.0.0 wil zeggen dat mensen buiten het eigen ontwikkel en test-team het product in gebruik (kunnen) nemen. Dat het getest is. Dat het werkt. Dat het stabiel is.

1.0.1 wil zeggen dat er 1 enkele bugfix was op 1.0.0 en dat er enkel die bugfix in zit.

1.0.2 wil zeggen dat er 2 zulke bugfixes zijn gedaan. Nadat 1.0.1 uitgebracht was.

1.1.0 wil zeggen dat er 1 extra feature is toegevoegd aan 1.0.0.

1.1.1 wil zeggen dat er 1 extra feature is toegevoegd aan 1.0.0 en dat er in die feature een bug zat. Of dat er een oud probleem in 1.0.0 zat en dat dat hersteld is. Maar dan brengt men naast de 1.1.1 ook een 1.0.3 uit. Die 1.0.3 heeft niet die 1 extra feature van 1.1.0 maar heeft dan wel de fix die 1.1.1 heeft, gebackport voor 1.0.0 (en eigenlijk voor 1.0.2)

2.0.0 wil zeggen dat er iets gewijzigd is aan de 1.y.z reeks dat projecten die afhankelijk er van zijn kan breken. Bv. een breaking API change (of een breaking ABI). Of men heeft iets weggehaald. Er is een grote wijziging geweest.

2.0.1 wil zeggen dat er 1 bug is gefixed in 2.0.0. 2.1.0 wil zeggen 1 feature toegevoegd aan 2.0.z.

Wil je dat nu in een systeem voor versiecontrole allemaal netjes bijhouden waarbij je de wijzigingen commit per commit en branch per branch en versie per versie en auteur per auteur wil kunnen vergelijken en opvragen, voor om het even welk soort documenten, dan gebruik je gitflow.