Kosovo in de EU

De bedoeling van Finland en Zweden die lid worden van het huidige NATO mag niet zijn dat we meer NATO krijgen. Maar wel dat we een groter EU leger verkrijgen.

Alleen een goed EU leger zal in de toekomst een buurland zoals Rusland koest en kalm houden. De NATO zal dat niet doen. In tegendeel, het zal Rusland onrustig maken. Want dat speelt in NATO’s kaarten: een grootschalig conflict op het grondgebied van de EU met Rusland is in het grootste belang van de NATO om te blijven bestaan als organisatie.

M.a.w. moeten wij Europeanen heel erg veel investeren in onze eigen defensie. We moeten dit niet meer overlaten aan de VS. We moeten dit financieel én operationeel in eigen handel nemen.

We moeten bereid zijn en klaar staat om agressie van bijvoorbeeld Rusland te kunnen afslaan. Zelfs te bestraffen. Dat wil dus zeggen dat ook wij nucleaire wapens nodig hebben. In EU handen. Inzetbaar. Met een strategisch EU commando dat het middel ook effectief kan en vooral zal inzetten in geval van bepaalde scenarios.

Maar vooral moeten we investeren in diplomatie en realisme, realpolitik, met Rusland. Aan de hand van hun bezorgdheden, en die van ons.

Oekraïne was een bufferstaat. Dat werkte goed. Ik zou graag willen dat het dat zou blijven en zou zijn. Terwijl het graan produceert. Terwijl het groeit. Terwijl het eventueel over een paar decennium onderdeel van de EU wordt.

Maar zouden we niet eerst de Balkan eens eindelijk na zo’n godverdomme 20 jaar lid maken van de EU?! Kosovaren bijvoorbeeld kunnen nog steeds niet zonder reis visum naar de EU komen. Hoewel we daar de grootste NAVO-basis van West-Europa hebben (KFOR) staan. We praten hier nu over Oekraïne dat morgen lid van de EU zou kunnen worden. Terwijl de gehele Balkan-regio na haar oorlogen van de jaren negentig nog steeds, in 2022, niet geïntegreerd is.

One thought on “Kosovo in de EU”

  1. Zo lang de VS hier in Europa de plak zwaait, zal er geen Europees leger komen. Ik verdenk de VS van een ‘verdeel en heers’ strategie met betrekking tot Europa.

Comments are closed.