Machining

Ik schrijf nu zo’n zeven jaar software voor high-end vijf-as CNC machines bij Heidenhain.

Wij zijn bezig aan de TNC 7 software. Dit is de opvolger van de TNC 640 software. Ik ben samen met een team ontwikkelaars die in Traunreut zitten de ontwikkelaar van voornamelijk de NC editor en alles wat daarbij hoort (alle integraties met de omliggende onderdelen van al wat er ook bij komt kijken – en dat is veel).

Als ik naar de TNC 640 kijk is dit software die veertig jaar zal meegaan.

Als ik naar onze eigen Belgische ruimtevaartindustrie maar ook bv. wapenindustrie kijk, maar ook echt om het even wat, is dat software die ongeveer overal gebruikt wordt. Voor ongeveer alles. De Jobs-pagina van FN Herstal bijvoorbeeld toont al een paar jaar mensen die effectief een CNC machine met een Heidenhain TNC 640 bedienen. Binnenkort zal daar dus onze nieuwe TNC 7 gebruikt worden! (om dan weet ik veel, bijvoorbeeld onze soldaten hun machinegeweren mee te maken).

Enfin. Genoeg gestoef daarover!

Ik ben (dus) de laatste tijd geïnteresseerd geraakt in het wereldje van metaalbewerking. Toen ik een jonge gast van zo’n 15 – 16 was, was mijn grootvader een draaibank metaalbewerker (bij AGFA-gevaert). Die man was altijd trots om mij voortdurend uitleg te geven daarover.

Ik heb ook op school tijdens mijn jaren electromechanica een paar toetsen mogen of moeten doen met een eenvoudige manuele draaibank.

Dat was eigenlijk wel interessant. Maar computers, die waren toen ook heel erg interessant!

Vandaag komt het voor mij samen.

Maar ik moet zeggen. Nee echt. De echte ‘hackers‘ (het aanpassen van een systeem opdat het meer doet dan dat waar het voor ontworpen is) zitten nog veel meer in de machining wereld dan in de of onze software wereld. Hoewel wij er ook wel een stel hebben rondlopen.

Jullie (of wij) andere sofware ontwikkelaars hebben er vaak geen idee van hoe enorm uitgebreid die andere wereld is. Zowel in hout als in metaal. Het loopt daar de spuigaten uit van de hackers.

Ik wil maar zeggen, vooral aan de jonge kuikens: leg uw interesses breed. Ga heel erg ver. Het is allemaal zo ontzettend interessant.

En vooral: het zit in de combinatie van software én iets anders. Dat kan security zijn. Maar dus ook machining. Of medisch (imaging, enzo)? Een combinatie van alles. Ik sprak met mensen die tools maken voor CNC machines die zaken voor chirurgen produceren.

Enkel Python code kloppen is niet de essentie van onze passie. Je schrijft die Python code opdat het samenwerkt met of voor iets anders. Dat iets anders moet je dus ook kennen of willen kennen.

Zeit bleibt nicht stehen

Het ontbreekt ons in het Westen aan analysten die kunnen bewegen in hun mening.

Een groot probleem is dat om het even wie die iets zegt, onmiddellijk vastegepint is.

Zo’n persoon kan nooit nog een andere richting uitgaan.

We zijn nu aangekomen in een militair conflict met Rusland. Onze analysten moeten terug kunnen bewegen zoals de wind waait. Want die waait heel de tijd.

Nieuwe inzichten zijn eigenlijk belangrijker dan al onze oude onzin.

We moeten niet zomaar mensen cancelen. We moeten terug toelaten dat analysten fouten maakten, fouten maken en zich dus (daarom) willen aanpassen.

Ik vraag ook ondubbelzinnig dat Duitsland opstaat, en haar leger volledig brengt waar het hoort: de grootste macht van Europa. De Wereld Oorlogen zijn voorbij en wat gebeurd is is gebeurd. We hebben Duitsland nodig om ons te beschermen. We moeten daar aan bijdragen.

Zeit bleibt nicht stehen.

Zeit

De huidige tijd wordt denk ik het best omschreven door Rammstein’s Zeit.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is voor het Westen eigenlijk volledig verloren. Rusland zal bijna zeker een groot deel van Oekraïne innemen.

Massa’s mannen in Oekraïne sterven momenteel. Ongeveer zo’n 20 000 mensen per maand. Dat waren er zo’n 650 vandaag.

Dit komt overeen met wat DPA, Weeb Union, History Legends en Military Summary zeggen.

Ik ben er al langer uit dat de Westerse propaganda (ja sorry jongens, het is nu echt wel propaganda hoor) kei hard liegt. En dat de bovenstaanden een veel beter en klaar beeld geven van de werkelijkheid.

Die werkelijkheid is bitterhard. Namelijk dat Rusland dit aan het winnen is. Geen beetje. Maar ernstig en echt.

Extreem veel mensen uit Oekraïne zijn aan het sterven. Iedere dag.

Er zijn ook geen gewonnen gebieden. Men kan ze nauwelijks vinden op een map als ze er zijn. En als ze al niet terug ingenomen zijn door Rusland.

Zeit, bitte bleib stehen, bleib stehen. Zeit, das soll immer so weitergehen.

Rammstein, song Zeit

De werkelijkheid is dat Rusland vanaf nu gebieden zal gaan innemen. De tijd zal dus niet blijven staan. Laat staan stilstaan.

Dat is hard en dit zijn harde woorden. Het zijn harde tijden.

Het Westen zal dit verliezen.

Wat U daar ook van vindt.

Valse beschuldigingen

Iedere keer Jonathan Holslag weer eens heeft mogen factureren aan de VRT omdat ze hem opdraven bij De Afspraak of Terzake vraag ik me af: met welke kennis van zaken spreekt deze man eigenlijk?

Bijna iedere uitspraak van hem is een ideologisch pro NAVO, pro VS, anti China en (uiteraard) anti Rusland. De volstrekte Atlanticist.

Ik kan helemaal volgen wanneer we Frank Creyelman veroordelen voor het hand- en spandiensten te leveren voor Chinese inlichtingendiensten.

Maar waar het ineens vandaan komt dat we dat feit ook moeten koppelen aan wat Yves Leterme doet, ontgaat mij volledig.

Als we Yves van iets moeten beschuldigen, is het dat hij de scheiding der machten niet respecteerde door de Fortis-rechter te beïnvloeden. Dat heeft dan ook gepaste gevolgen gehad.

Maar spionage voor China?

Ik vind het eigenlijk de titel professor bij de VUB onwaardig om zulke valse beschuldigingen te uiten, gewoon om wat centen te kunnen factureren bij de VRT.

Beste heer Holslag. Heb jij eigenlijk iets te zeggen wat wel op feiten is gebaseerd? Heb jij bewijzen?

Ik verwacht dat van iemand die zich professor mag noemen. En ik verwacht ook het ontslag wanneer zo iemand met zo’n titel niet voldoet aan die verwachting.

M.a.w. beste professor Holslag: bewijs dat Leterme een Chinese spion is. Of neem ontslag. Valse beschuldigingen zijn trouwens strafbaar onder de noemer Laster en Eerroof.

Willen we wel professors die zich schuldig maken aan strafbare feiten?