Machining

Ik schrijf nu zo’n zeven jaar software voor high-end vijf-as CNC machines bij Heidenhain.

Wij zijn bezig aan de TNC 7 software. Dit is de opvolger van de TNC 640 software. Ik ben samen met een team ontwikkelaars die in Traunreut zitten de ontwikkelaar van voornamelijk de NC editor en alles wat daarbij hoort (alle integraties met de omliggende onderdelen van al wat er ook bij komt kijken – en dat is veel).

Als ik naar de TNC 640 kijk is dit software die veertig jaar zal meegaan.

Als ik naar onze eigen Belgische ruimtevaartindustrie maar ook bv. wapenindustrie kijk, maar ook echt om het even wat, is dat software die ongeveer overal gebruikt wordt. Voor ongeveer alles. De Jobs-pagina van FN Herstal bijvoorbeeld toont al een paar jaar mensen die effectief een CNC machine met een Heidenhain TNC 640 bedienen. Binnenkort zal daar dus onze nieuwe TNC 7 gebruikt worden! (om dan weet ik veel, bijvoorbeeld onze soldaten hun machinegeweren mee te maken).

Enfin. Genoeg gestoef daarover!

Ik ben (dus) de laatste tijd geïnteresseerd geraakt in het wereldje van metaalbewerking. Toen ik een jonge gast van zo’n 15 – 16 was, was mijn grootvader een draaibank metaalbewerker (bij AGFA-gevaert). Die man was altijd trots om mij voortdurend uitleg te geven daarover.

Ik heb ook op school tijdens mijn jaren electromechanica een paar toetsen mogen of moeten doen met een eenvoudige manuele draaibank.

Dat was eigenlijk wel interessant. Maar computers, die waren toen ook heel erg interessant!

Vandaag komt het voor mij samen.

Maar ik moet zeggen. Nee echt. De echte ‘hackers‘ (het aanpassen van een systeem opdat het meer doet dan dat waar het voor ontworpen is) zitten nog veel meer in de machining wereld dan in de of onze software wereld. Hoewel wij er ook wel een stel hebben rondlopen.

Jullie (of wij) andere sofware ontwikkelaars hebben er vaak geen idee van hoe enorm uitgebreid die andere wereld is. Zowel in hout als in metaal. Het loopt daar de spuigaten uit van de hackers.

Ik wil maar zeggen, vooral aan de jonge kuikens: leg uw interesses breed. Ga heel erg ver. Het is allemaal zo ontzettend interessant.

En vooral: het zit in de combinatie van software én iets anders. Dat kan security zijn. Maar dus ook machining. Of medisch (imaging, enzo)? Een combinatie van alles. Ik sprak met mensen die tools maken voor CNC machines die zaken voor chirurgen produceren.

Enkel Python code kloppen is niet de essentie van onze passie. Je schrijft die Python code opdat het samenwerkt met of voor iets anders. Dat iets anders moet je dus ook kennen of willen kennen.